Salam Ramadhan.. ni bukan ketuk-ketuk ramadhan. .
HAHA
BAGI mengisi masa lapang di bulan yang penuh keberkatan ini. .
berjumpa buat kali pertamanya . .
SAYA NURAMIRAH AZAHAR ingin berkongsi resipi ..CARA-CARA menghasilkan
BREAD BUTTER PUDDING ! :)
MEET MY CHEF !
FAIZ FADHLI ...
OK ... jom tengok bahan-bahan yang nak kita sediakan tuk menghasilkan pud ( nama manja .HAHA) ini !
1. Roti ( tak kesah berapa keping anda nak guna . nak wat banyak layer pun boleh )
2. Sedikit Kismis untuk ditaburkan ...mak letak selain dari kismis pon boleh
3. Mentega ( saya guna buttercup )
bAHAN-bahan untuk dikisar :
1 tin susu cair ..
saya tambah sikit susu segar ducth lady
( baru lemak berkrim )
1/2 cawan gula
( kalau nak manis letak la lebih )
1 biji telur
esen vanilla
CARA MEMBUAT :
1. Sapu roti dengan mentega . .potong kecil-kecil dulu
nak interframe jugak .. hehe.
;)
sapu sebelah bahagian sahaja
2. Susun roti dalam bekas ..tuang bahan yang dikisar selang seli dengan lapisan roti and kismis
kisar bahan-bahan yang saya sebut kat atas tu tau. . hehehe
sampai kembang
ops !! JANGAN TIRU AKSI INI DIRUMAH
sopan la sikit
tuang guna senduk ! hehehehe
3. Biarkan 5 minit sampai roti tu kembang
ni adunan kedua yang kami hasilkan sebenarnye...
saje wat lebih-lebih..hehe
cara-cara nak tabur kismis !
CHEF kata kena ade SENI ! hahaha
tadaaa ! ni belum dibakar lagi...
THEN
panaskan oven 170 darjah celcius..masukkan adunan roti tadi .
bakar selama 30-35 minit
bila da masak leh hidang dengan sos ape yang kita suka. !
jangan sos cili sudah la.. HAHA
'' SELAMAT MENCUBA ''
ribuan terima kasih pada chef kita yer..yer...
hasil daripada kelas pastry bersama beliau. .
dapat gak merasa bread butter pudding hasil dr tangan sendiri !
:)
No comments:
Post a Comment